Arbore cafea | Cultivarea arborelui de cafea | Recoltarea ciresei de cafea | Prelucrarea fructelor



                                                                 
Prelucrarea fructelor de cafea
Moretto - Specialisti in cafea

Exista doua metode de prelucrare a boabelor de cafea, metoda "umeda" si metoda "uscata".


Prin metoda umeda se produce cafeaua "spalata".

Fructele, dupa ce sunt curatate si spalate, sunt introduse cu apa in instalatii (tancuri din beton prevazute cu canale si posibilitati de sifonare) unde are loc inlaturarea pulpei care inconjoara boabele.
Fructele isi maresc volumul, datorita patrunderii apei in pulpa. In timpul noptii pulpa fructelor se desprinde de boabe si este eliminata apoi mecanic. Boabele de cafea sunt introduse apoi in tancuri speciale, unde in urma unor procese de fermentare, invelisul pergamentos si pelicula argintie a boabelor de cafea, precum si resturile de pulpa aderente, se desprind cu usurinta.Acest proces de fermentare care dureaza 24 - 48 ore actioneaza simultan si asupra boabelor de cafea, carora le influenteaza considerabil gustul. Dupa fermentare, boabele de cafea sunt bine spalate, uscate si introduse in instalatii de decorticare, unde invelisul pergamentos si pelicula argintie care inconjoara bobul sunt complet indepartate, in final boabele capata un aspect lucios.

Metoda umeda consta deci in urmatoarele etape:
curatirea cireselor;
inlaturarea pulpei;
fermentarea;
spalarea boabelor;
uscarea boabelor.

Calitatea produsului final este determinata de grija cu care se efectueaza aceste operatiuni.
Dupa aceasta prelucrare, boabele de cafea sunt sortate si apoi clasificate, dupa care sunt ambalate in saci noi de iuta cu capacitatea de 45 ÷ 90 kg. In comertul cu cafea se considera pentru statistica o greutate medie de 60 kg pe sac.
Denumirea comerciala a cafelei spalate este milds.

O parte importanta din cafeaua de calitate superioara este prelucrata prin metoda umeda.O astfel de cafea provine din America Centrala, mai precis din Guatemala, Costa Rica, Columbia si Mexic, si din Africa (Kenia si Tanganica).

Prin metoda uscata se produce cafeaua "naturala".
Aceasta metoda, mai economica decat prima, consta in expunerea la soare a cireselor pe platforme din beton, unde sunt lasate timp de doua sau trei saptamani si miscate in mod constant, cu ajutorul unei greble speciale. Pentru a proteja boabele de intemperii in timpul noptii (temperaturi scazute sau roua), acestea sunt stranse in gramezi si acoperite cu prelate. Se poate practica si o uscare in instalatii speciale si in acest caz operatia de uscare se realizeaza in 3 - 4 zile. Dupa ce pulpa s-a uscat, ciresele sunt trecute in concasoare speciale, unde boabele sunt separate de pulpa si curatate de membrana pergamentoasa, precum si de pelicula argintie care le inconjoara. Boabele de cafea sunt apoi sortate pe dimensiuni in separatoare speciale.
Pentru a se obtine o calitate superioara a boabelor de cafea, selectionarea se face manual sau electronic, in instalatii moderne.



  back to top