Arbore cafea | Cultivarea arborelui de cafea | Recoltarea ciresei de cafea | Prelucrarea fructelor  



                                                                 
Recoltarea ciresei de cafea
Moretto - Specialisti in cafea

Ciresele arborelui Arabica ajung la maturitate dupa 8 sau 9 luni, iar cele ale speciei Robusta dupa 10 - 11 luni. Fructele mai intai verzi, trec la culoarea galbena, apoi la rosu si in sfarsit ajung la rosu inchis, atunci cand se atinge maturitatea.

Momentul recoltarii depinde de urmatorii factori: pozitie geografica, clima si altitudine, astfel in Brazilia culesul incepe in mai si se prelungeste pana in septembrie, in America Centrala culesul se practica din luna octombrie pana in martie/aprilie, iar in Africa principalele recolte se strang din martie pana in septembrie.
In general se folosesc doua sisteme de recoltare: culesul manual si culesul mecanic.
Culesul manual asigura un recoltat uniform si de inalta calitate, intrucat culegatorii sunt instuiti sa selecteze numai fructele mature. Culegatorii revin la aceeasi planta din cand in cand, pentru a culege restul fructelor, pe masura ce acestea se coc.
Culesul mecanic se foloseste in tarile unde sunt plantatii vaste si costul muncii este ridicat, el constand in recoltarea fructelor cu masina, imediat dupa ce boabele ajung in medie la maturitate. Desi aceasta metoda este mult mai rapida, ea produce o recolta de o calitate mai slaba, intrucat "ciresele" neajunse la maturitate se culeg odata cu cele perfect maturate si cele supra-maturate




  back to top